Torna a vídeos
Entrevista a Victor Masferrer
Arts visuals
Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona
Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona
La condició humana Víctor Masferrer (Artista en residència al Bòlit en col·laboració amb el Festival Art i Gavarres) La peça presentada per a l'Art & Gavarres té dos vessants: una com a instal·lació site specific a Madremanya i l'altra com a material audiovisual generat a partir d'aquesta instal·lació, exposat a Girona. Es crea així un doble moviment: extreure una imatge del paisatge per fer-ne una instal·lació física i transportar les imatges resultants a l'espai expositiu. A Madremanya hi ha 2 instal·lacions amb banderes que estableixen un vincle entre elles, amb dos punts de vista i un espai a recórrer. Aquest espai correspon a la distància que hi ha entre les dues sales expositives on es mostren les peces: la Mercè i el Bòlit Pou Rodó. Així doncs, tant la instal·lació site specific com la mostra expositiva, tenen una correlació espacial, una mateixa distància a recórrer... amb camins molt diferents: un rural i un urbà. El vídeo parteix de la sèrie de pintures que Magritte va realitzar sota el títol "La condició humana". Des de la invenció de la perspectiva, el quadre s'ha comparat a una finestra oberta. El quadre dins del quadre, passa a ser aquí la imatge dins del vídeo. Una imatge mòbil, sotmesa als atzars del vent, que disloca i fragmenta l'entorn immediat. La fotografia, en canvi, divideix la imatge utilitzada per a la bandera en diverses imatges. La bandera es converteix en un mosaic d'imatges digitals que han estat revelades amb processos fotoquímics, escampades i enterrades a peu d'asta, a peu de bandera, durant dues setmanes. El sòl és un teixit de relacions vives, que registra canvis en interacció amb el que passa a la superfície. Les fotografies funcionen com a suport físic per a documentar aquests canvis, en interacció directa amb el sòl, mitjançant una adaptació de la tècnica agrícola denominada "trampes d'arròs". Les trampes d'arròs per a microorganismes és una tècnica agrícola que usa els midons de l'arròs com a "trampa" per "capturar" la flora microbiòtica d'un punt concret. Realitzant diverses captures podem tenir una "fotografia" dels habitants del subsòl. Com més varietat de biota edàfica, més riquesa d'interaccions i més saludable es considera el sòl. I, per tant, més varietat de colors podem trobar a la nostra trampa. Per contra, si per exemple a l'indret analitzat s'han fet servir o s'utilitzen fertilitzants o productes invasius, la flora edàfica disminueix molt. Això es tradueix en pocs colors o colors monocromàtics, que mostren la supervivència de determinats fongs, normalment considerats nocius o parasitaris. Així doncs, la peça final, el que queda més enllà de la instal·lació a Madremanya, és el vídeo d'una bandera aèria, condicionada per un sol punt de vista: el de l'ull de la càmera; i una bandera subterrània, plantada als mateixos camps, que "fotografia" la realitat del subsòl, lligat a un determinat indret.

Una iniciativa del PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial. Projecte cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de 
Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i en un 25% per la Diputació de Girona.

Utilitzem galetes per optimitzar el nostre lloc web i el nostre servei. Política de galetes